Salicornia ontstond vermoedelijk gedurende het Mioceen (een periode binnen het Tertiair, 25 tot 5 miljoen jaar geleden) uit de meerjarige zoutminnende plant Sarcocornia, ergens tussen het huidige Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië.

De moederplant Sarcocornia is naast de Salicornia blijven bestaan. Hij heeft een robuuster, houtiger uiterlijk dan de Salicornia.

Sarcocornia fruticosa

Sarcocornia perennis

Hypothesen

Hoe kon de eenjarige Salicornia voortkomen uit de meerjarige Sarcocornia?

Er zijn twee hypothesen:

1. De enorme klimatologische en landschappelijke veranderingen die in het Mioceen plaatsvonden, leidden tot koelere klimaten en ijstijden. In dit koelere klimaat kon de eenjarige Salicornia veel beter gedijen dan de meerjarige, uiterst vorstgevoelige Sarcocornia. Een eenjarige plant kan zich namelijk makkelijker in een kouder klimaat handhaven.

2. De andere hypothese is dat de eenjarige levensvorm ontstond in een subtropisch klimaat. De eenjarige Salicornia kon overleven in zoute lagunes die slechts een aantal delen van het jaar water bevatten. Die eenjarige vorm bleek daarna veel geschikter voor koudere klimaten dan de meerjarige.