Zeekraal kopen en kwaliteit herkennen

Goede zeekraal is mooi donkergroen van kleur en stevig, ruikt fris en kruidig, is sappig en knapperig en smaakt ziltig en goed zout. Zulke zeekraal is geschikt voor alle soorten bereidingen: rauw, gestoomd en roerbakken.

Als je zeekraal kunt proeven, is het niet moeilijk om te herkennen of ze van goede kwaliteit is. Bij verpakte zeekraal is dat lastiger. Hieronder een compacte samenvatting van punten waarop je kunt letten; die zijn ook te lezen in de koopwijzer.

Kleur

Mooi donkergroen is goed. Geel, bruin of heel lichtgroen niet.

Veerkracht

Oude of te droge zeekraal wordt slap.

Bloei

Als de plant in bloei raakt, wordt hij vezelig en minder lekker. Hoe ver hij in de ontwikkeling is, is te zien aan de aarvorming.

Draad

Hoe rijper de plant, hoe meer kans op verhouting. Die gaat van binnenuit en van onderaf en is aanvankelijk niet aan de buitenkant te zien, tenzij je met een scherp mesje een steeltje in de lengte fileert. Draad is ook te constateren door een steeltje in het onderste segment te breken. Als dat in een keer lukt, is er geen draad.

Oxidatie

Is gemakkelijk te observeren. Het begint vaak met bruine vlekjes die door mechanische beschadiging worden veroorzaakt. Onder invloed van een reactie met zuurstof en naarmate de zeekraal langer blijft liggen, komen er meer bruine vlekjes en zet dit proces van verval door. Zeekraal die van het veld komt en dus onder invloed staat van weer en wind, heeft daar eerder last van dan zeekraal uit de kas.

Vocht

Verpakte zeekraal moet goed droog zijn en kunnen ventileren. Vocht is fataal in zeekraal en al snel tot smet – zeker in combinatie met warmte – en dat is het eind van elke zeekraal. Hij wordt pappig en slijmerig en kan dan alleen nog maar bij het afval.

Smet in zeekraal