Doelstelling van de Zeekraalwijzer

De Zeekraalwijzer is een initiatief van de Zilte Kenniskring.

De Zeekraalwijzer heeft de volgende doelen:

  • Vergroten van kennis over zeekraal
  • Verlagen van drempels om zeekraal te kopen en te consumeren
  • Ontwikkelen van een standaard voor kwaliteit
  • Bevorderen van transparantie in de keten

Verse groente

In de Zeekraalwijzer staat het gebruik van Zeekraal als verse groente centraal. Daarom wordt productkennis zoveel mogelijk gekoppeld aan het werken met (verse) zeekraal in de keuken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk het genieten van dit mooie product aan een verrukkelijke zilte dis.

De recepten geven ideeën voor smakelijke maaltijden met zeekraal; in de filmpjes is stap voor stap te volgen hoe de gerechten worden bereid.

Kwaliteit van zeekraal

Tegenwoordig is zeekraal het hele jaar verkrijgbaar. Dat komt de bekendheid van de consument met het product ten goede, maar het heeft ook geleid tot een zekere wildgroei. Allerlei soorten van verschillende herkomst en kwaliteit zijn in het winkelschap te vinden. Dat leidt niet altijd tot positieve ervaringen. En dat is jammer, want een consument die eenmaal een teleurstelling met zeekraal heeft ondervonden, zal het niet zo snel nog een tweede keer proberen.

Daarom heeft de Zilte Kenniskring het initiatief genomen om een standaard te ontwikkelen waarin de kwaliteitseisen en de kenmerken van een goed product helder zijn omschreven. Meer kennis van kwaliteit, inhoud stoffen en herkomst bij zowel inkopers als consument zal de propositie van deze producten in de markt verbeteren. Deze kwaliteitsstandaard voor Zeekraal (Salicornia) is een belangrijk onderdeel van deze Zeekraalwijzer.