Zeekraal is geanalyseerd op energiewaarde, macronutriënten, natrium en mineralen.

Verse zeekraal (met 92,8% vocht) bevat per 100 gram:

Energiewaarde (kcal)

10

 cal/100g
Energiewaarde (kJoules)

40

 KJ/100g
Koolhydraten totaal (HPLC)

0,21

 g/100g
Proteïne

1,24

 g/100g
Vet totaal

0,13

 g/100g
Voedingsvezel

1,5

 g/100g
Waarvan suikers

0,1

 g/100g
Natrium

0,93

 g/100g
Zout (gemeten alsof NaCl)

2,3

 g/100g

Zout in zeekraal

Zeekraal kan niet leven zonder zout. De mens overigens ook niet. Zout is van fundamenteel belang voor onze lichaamsprocessen, maar we eten er vaak teveel van. Ook zeekraal kan zout niet tot in het oneindige verdragen, maar een zoutgehalte van ruim boven dat van zeewater kan het goed aan.

Het zout in zeekraal is heel gevarieerd van samenstelling. Naast natriumchloride (NaCl ofwel ‘keukenzout’) bevat het bijvoorbeeld ook kaliumchloride (KCl), magnesiumchloride (MgCl2) en andere mineralen die een verbinding met chloor kunnen aangaan. Onderzoek wijst uit dat alle (geteste) zeekraalsoorten min of meer dezelfde mineralen opnemen. De hoeveelheid lijkt vooral af te hangen van de teeltomstandigheden. Zeekraal bevat dus zout in een natuurlijke samenstelling.

Het is aan te raden om bij het koken rekening te houden met het zout in de zeekraal. Anders wordt het gerecht mogelijk te zout. Er zijn verschillende manieren:

• Verminder het zout in het gerecht waarin je zeekraal gebruikt.

• Spoel de zeekraal voor het bereiden enige tijd af (door verschil in osmotische druk stoot zeekraal een deel van het zout uit).

• Blancheer de zeekraal enkele minuten in heet water.