Zeekraal is nog niet zo’n bekende groente. Daarom is aan 100 mensen gevraagd een recept met zeekraal te koken; ongeveer 400 mensen hebben het gegeten. Het recept is elders op deze site te vinden: pasta met zalm en zeekraal. De koks en hun mee-eters zijn gevraagd hun bevindingen op te schrijven. Hun ervaringen lopen uiteen van ‘heel verrassende groente, die ik zeker vaker klaarmaak’ tot ‘mij te zout, ik ben niet geneigd het zelf te kopen.’
Een kleine selectie uit de bevindingen
Positieve beleving:
‘Ik vond de zeekraal goed smaken, het is weer eens wat anders. Ik denk dat het op meerdere manieren klaar te maken is, dit gaan we zeker ook proberen’
‘Het zag er raar uit maar het smaakte heel lekker. Ik zou het nog eerder kopen dan spruiten, het is vele malen lekkerder’
‘Het gerecht was erg lekker. Wel rekening houden met het feit, dat er geen zout toegevoegd hoeft te worden’
‘Heel lekker recept, makkelijk te maken. Erg veel zoute smaken (gedroogde tomaat, rauwe ham, zalm) waardoor de zeekraal er niet heel duidelijk uitkwam. Dat zou iets minder mogen. Ben benieuwd wat andere mogelijke bereidingswijzen zijn. De combi met vis is erg goed. Ik denk ook aan een alternatief voor bijvoorbeeld rauwe andijviestamppot’
‘Ik zal het zeker nog een keer eten. Het is makkelijk te bereiden: zonder al te veel uit de kast te moeten halen, zet je snel iets bijzonders op tafel. Spoel je met wassen niet de zoute smaak weg? Ik hoop dat ik met kerst het hoofdgerecht mag doen!’
‘Met zeekraal is het erg eenvoudig en snel werken. Ik ga zeker wat meer recepten opzoeken. Misschien ook een vegetarisch recept, bijvoorbeeld een roerbakgerecht. En ik zou wat dingen uitproberen met betrekking tot de bereidingstijd’
‘Ik heb naast het gerecht met zeekraal op zondag tijdens een barbecue bij mij thuis een gerecht gemaakt met vis en zeekraal. Zeekraal even in water gekookt, op foliepapier gelegd, vismoot erop, reepjes courgette en plakje citroen, Italiaanse kruiden erbij en beetje olijfolie erover, foliepakketje dichtvouwen en even op de bbq. Erg smakelijk en zeker voor herhaling vatbaar’
‘Zeekraal is een heerlijke zilte groente, die makkelijk is te bereiden. Wij komen al jaren in Zeeland en eten al heel lang zeekraal. Ook roergebakken met een uitje vind ik het erg lekker. Omdat het zo zout is, moet je in het gerecht verder geen zout gebruiken. Het is ook lekker in een salade, met bijvoorbeeld vis’
‘Koken met en eten van zeekraal was echt nieuw voor mij. Het verwerken van zeekraal in een gerecht vormt geen enkel probleem, het is een makkelijk product. Rauw is zeekraal zouter dan gefruit in het gerecht. Verrassend is dat de zeekraal na bereiding z’n bite behoudt. Smaak is erg overheersend in het gerecht waardoor het teveel wordt en het gaat tegenstaan. Sommige zijtakjes van de zeekraal zijn hard, wat geen fijn mondgevoel geeft. De geur van het gerecht doet sterk denken aan mosselen.’
‘Een uitdaging voor nieuwsgierige mensen die van experimenten houden. Spannende uitdagende groente’
Zeekraal ziet er in het gerecht mooi uit, de kleur blijft behouden. Ik vond het gerecht er ‘spannend ‘uitzien door het gebruik van zeekraal’
‘Nooit geweten dat zeekraal zo lekker zou zijn!’
‘De smaak van zeekraal geeft een fijne zilte smaaksensatie aan het gerecht. Ik ben zeker van plan om zeekraal meer te gaan gebruiken’
‘Bereiden is eenvoudig dus zeer geschikt voor de snelle keuken’
‘Lekkere knapperige groente!’
‘Een verrassende groente. Op deze wijze bereid lekker beetgaar! Mag mij vaker opgediend worden. Dan graag in combinaties met verschillende ingrediënten en op verschillende manieren bereid’
‘Lekker gerecht. Stevige witte wijn erbij (Chardonnay uit Argentinië) smaakt goed!’
‘Zeer bijzonder van smaak. Ik was niet bekend met zeekraal. Heel lekker’
‘Zeekraal smaakt lekker, maar is erg zout. Ik let erop, dat ik in een gerecht niet te veel zeekraal gebruik, zodat het in het gerecht niet overheerst. Verder vind ik zeekraal lekker bij vis.’
‘Het eten van de zeekraal heb ik beleefd als erg lekker, vooral de zilte smaak vond ik heel bijzonder, die kwam in het recept goed tot zijn recht’
‘Ik heb de zeekraal ook ongebakken geproefd en het verschil na het bakken is enorm. Wel heel lekker na het bereiden. Ongebakken/gekookt zou ik het niet eten’
‘De combinatie met de zalm en de rauwe ham vond ik erg lekker’
‘Was lekker voedzaam. Een verrassende, beetje zoute maar pittige smaak.
‘Ik ben 89 jaar en mijn dochter brengt regelmatig een lekkere maaltijd, ditmaal met zeekraal. Had ik nog nooit gegeten in mijn leven, maar ik vond het erg lekker. Ik hou sowieso van vis en van smaakvol eten. De zeekraal is een smaakvolle groente, dus ik heb gezegd voor herhaling vatbaar’
‘Gemakkelijke bereiding, bijzondere smaak, een verrrijking van het groente-assortiment, en mooi op je bord’
Minder enthousiast:
‘Ik zie zelden zeekraal in de winkel, eigenlijk nooit. Ik zou er du naar op zoek moeten als ik het gerecht nogmaals wil maken. Maar ik vond het wel lekker’
‘Door de ziltige smaak lijkt mij alleen de combinatie met vis lekker. De prijs is een barrière om het vaker te kopen’
‘Waar is zeekraal te koop, wat kost zeekraal, zeekraal is vrij zout, hoe kun je zout verminderen?’
‘Ik vind het erg ziltig en ik houd niet van heel zout eten. Het is belangrijk om dan geen andere producten toe te voegen die zout bevatten. De Ardennerham vond ik het nog zouter maken’
‘Er zitten veel harde, vezelige stukken in de gekookte / geroerbakte zeekraal. Dat maakt de verwerking minder aantrekkelijk. Misschien is dan een recept van soep waarbij de zeekraal fijngemalen wordt met de staafmixer beter. Als ik gasten heb zou ik ze zeekraal wel willen voorzetten omdat het bijzonder is, maar hen dus waarschuwen voor de vezelige harde draden’
‘Er zitten zoveel smaakmakers in het gerecht, dat het moeilijk is om expliciet de smaak van zeekraal te onderscheiden’
‘Het gerecht ziet er grappig uit en is origineel. Helaas overheerst het zout alle andere ingrediënten’
‘Ik vind zeekraal veel te zout en de structuur spreekt mij niet aan. Ik hou ook niet zo van vis. Ik vind zeekraal passend bij vis, maar het is niets voor mij’