Voor wie nog nooit een gerecht met zeekraal heeft gemaakt, is rauw proeven de beste kennismaking. Als je mooie verse zeekraal hebt weten te bemachtigen, neem dan zo’n frisgroen steeltje en knabbel het op.

Het eerste dat opvalt is de zoute smaak. Om het minder zout te laten smaken, is simpelweg afspoelen voldoende, dan wordt er al wat zout afgestoten. Maar meestal zul je het lekker zout laten. Wel is het raadzaam om bij de verwerking in gerechten rekening te houden met het zout in de zeekraal. Meestal is het niet nodig nog zout toe te voegen.

Afspoelen van zeekraal

Een makkelijker groente dan zeekraal is nauwelijks denkbaar. De meest eenvoudige verwerkingen zijn rauw in/over een salade of roergebakken met een uitje als bijgerecht bij vlees of vis. Heel bevredigend en simpel is ook een vegetarische verwerking in bijvoorbeeld bruine rijst of pasta. Allemaal in enkele minuten klaar; alleen een beetje peper en soms wat zure room toevoegen.

Het kan natuurlijk ook ingewikkelder. Voor de Zeekraalwijzer heeft chefkok Mario Roberti vier aantrekkelijke recepten klaargemaakt. Een van zijn recepten is ook door honderd vrijwilligers bereid. De recepten en de ervaringen worden gedeeld met iedereen die er belangstelling voor heeft.

Lamsbout met zeekraal