Op zandige klei

De teelt in Mexico vindt plaats in een estuarium in het Noordwesten van de staat Baja California. De dichtstbijzijnde stad is Ensenada. Het klimaat is droog mediterraan. De zeekraalfarm ligt op voormalige landbouwgronden. Normale landbouw is hierop niet meer mogelijk, onder meer omdat de gronden sterk verzilt zijn door onttrekking van zoet water voor de meer landinwaarts gelegen tuinbouw. De bodem bestaat uit zandige klei, die gemakkelijk draineert naar het zoute grondwater.

Oogsten in Mexico

Geen bestrijdingsmiddelen

Deze zeekraalfarm werkt in het open veld met puur oceaanwater dat in het estuarium wordt opgepompt en via drip irrigation op de velden wordt gebracht. De velden zijn verdeeld in bedden; afhankelijk van het seizoen kan één tot vijf maal worden geoogst. De teelt is biologisch gecertificeerd, indien nodig wordt er wel bemest, maar bestrijdingsmiddelen worden niet toegepast. De teler is een innovatieve Mexicaanse agrarische ondernemer met een wetenschappelijke researchachtergrond. De arbeid wordt verricht door Mexicaanse dagloners van de lokale arbeidsmarkt. Oogsten gebeurt met de hand met simpele scherpe messen. Daarna wordt de zeekraal gesorteerd en verpakt in volumes van drie tot zes kilo.

Een Mexicaans Salicorniaveld na de eerste oogst

Stevig en knapperig

De tetraploïde Salicornia bigelovii (zie soorten) die wordt geteeld is het resultaat van een zorgvuldige screening van wel tweeduizend verschillende verschijningsvormen (fenotypes) die in nabijgelegen estuaria werden gevonden. Er werd geselecteerd op smaak (niet bitter, maar fris en zilt), houtigheid (geringe neiging tot) en uiterlijk (rechtopstaand, mooi groen).

Het resultaat van deze teelt is een stevige, groene goed smakende en knapperige zeekraal. De houdbaarheid varieert door het seizoen heen en wordt beïnvloed door weersomstandigheden. Zeekraal uit Mexico is in principe het hele jaar door verkrijgbaar, maar het accent ligt op de periode van september tot juni.

Een Mexicaanse teler bij Ensenada